Deltidsbrandman, RIB

color-yellow

PilVill du bli RIB i Valdemarsvik?

Bor du i eller utanför Valdemarsvik? Har du dessutom en vilja att hjälpa människor på och omkring orten?

Då kanske det är just dig vi söker! Just nu behöver vi nämligen fler RIB i Valdemarsvik! Vi söker dig som finns här under dagarna eller hela dygnet. Kanske både bor och jobbar du i Valdemarsvik – eller så jobbar du på orten, men bor utanför. Båda går lika bra!

Läs mer om uppdraget som RIB här nedan, och om du sedan är intresserad av att göra en insats för Valdemarsvik, så fyller du enkelt i en intresseanmälan via länken. Vi ser fram emot att höra av dig!

Är du intresserad av att göra en samhällsinsats och har en vilja att hjälpa till både vid olyckor och med att förebygga olyckor?

Att vara räddningspersonal i beredskap, eller deltidsbrandman som det även kallas, innebär att du har ett ordinarie arbete som du får gå ifrån när det går larm. Inom fem minuter från larm ska du byta till larmkläder och sitta i ett av stationens räddningsfordon. Du måste därför bo och/eller arbeta relativt nära räddningsstationen.

Vad krävs?

Om du är intresserad av att bli deltidsbrandman får du genomgå ett fystest för att se om du uppfyller de krav som Arbetsmiljöverket ställer. Arbetsprovet består av att gå åtta minuter på ett rullband med en viss lutning och hastighet, iklädd larmkläder och andningsapparat. Vi bedömer också personlig lämplighet genom kompetensbaserad intervju samt referenstagning.

Dessutom måste du:

 • vara fullt frisk
 • ha god fysik
 • bo eller arbeta inom fem minuters färdväg från deltidsstationen

Både kvinnor och män är välkomna. C- körkort är meriterande.

Anställning och första utbildning

När du blir anställd går du en preparandutbildning på tre veckor vid någon av våra stationer. Du får lära dig lagstiftningen som styr vår verksamhet och teorier om hur bränder och olyckor utvecklar sig. Därefter omsätter du kunskaperna i praktiska övningar, till exempel brandsläckning och att hantera trafikolyckor. Efter genomgången preparandutbildning kan du börja som deltidsbrandman

GRIB – grundutbildning i MSB:s regi

När du arbetat en tid, vanligtvis 1-2 år, är det dags att gå GRiB, Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap. Kursen är 6 veckor lång och består av två kurser:

 • Kurs 1, Kommunal räddningstjänst, 2+1 veckor
 • Kurs 2, Räddningsinsatsen, 3 veckor

GRiB sker i Myndigheten för samhällskydd och beredskaps (MSB) regi och genomförs på någon av deras skolor eller lokalt på någon räddningstjänst.

Läs mer om GRIB här.

Hur ser testerna ut?

Jobbet som räddningspersonal i beredskap ställer krav på god fysik. Det du måste klara för att vara aktuell för jobbet är:

 • Rullbandstest på 200 W (innebär gång i 4,5 km/h under 8 graders lutning i 6 minuter med full utrustning på dvs. kroppsvikt + 24 kg)
 • PAFF-varv (arbetsrelaterad bana för att utföra grundläggande arbetsmoment som att koppla slang, resa stegar m.m.)
 • Intervju
 • Arbets-EKG (utförs av en kardiolog för att undersöka fysiologisk lämplighet att rökdyka)
 • Allmän hälsokontroll (mäter BMI, blodfetter, blodtryck m.m.)
 • Drogtest

Intresserad?

Är du intresserad av att bli en av våra kollegor kan du kontakta Marie Bäck Jigerström, chef RIB. Hon nås på 010-480 42 36 eller marie.back@rtog.se.

Här hittar du också en intresseanmälan, som du kan fylla i online.

Vill du veta mer eller göra våra tester är du välkommen att ringa oss på 010-480 42 36.

color-yellow

PilLänkar

Vill du veta mer om hur det är att jobba som deltidsbrandman, så kan du även besöka blideltidsbrandman.nu. Där hittar du information om deltidsstationer i hela Sverige, och kan även testa om du passar som RIB.